Zamieranie pędów malin
Przymrozki, które wystąpiły już dawno po ruszeniu wegetacji, mogły zaszkodzić niektórym odmianom maliny, zarówno letnim jak i powtarzającym owocowanie, poprzez uszkodzenia pąków i/lub niezdrewniałych pędów. W takiej sytuacji, pęknięcia na pędach mogły stać się wrotami infekcji dla mikroorganizmów (tj. grzybów bądź bakterii) (Fot. 1 i 2).
Na dzień 6.06.2024 r. w Centralnej Polsce obserwuje się pierwsze objawy zamierania pędów maliny (zaobserwowane na odmianach letnich), w postaci przypadkowych nekroz (przypadkowe zamieranie pędów maliny), a także drobnych nekroz występujących między pąkami w niewielkim nasileniu (Fot. 3 i 4). Obecnie rozwój nekroz zbiega się z dojrzewaniem owoców odmian letnich. W warunkach wysokiej wilgotności może dojść do porażenia owoców przez grzyby powodujące zamieranie pędów oraz choroby owoców (np. Botrytis cinerea – sprawca szarej pleśni owoców maliny).