Zamieranie pędów maliny
W okresie czerwca i lipca na malinie obserwowano rozwój nekroz zlokalizowanych wokół pąków (zamieranie przypąkowe, sprawca Didymella sp.) głównie na pędach odmian letnich, jak również pierwsze objawy zamierania podstawy pędów o różnej etiologii (zidentyfikowani sprawcy objawów to grzyby z rodzajów: Paraconiothyrium sp., Fusarium spp., Alternaria oraz Botrytis cinerea, Verticillium dahliae, Stemphylium vesicarium).
Fot. 1 a, b, c, d. Objawy zamierania podstawy pędów maliny (fot. M. Michalecka), powodowane przez: a i b) Fusarium spp., c) B. cinerea, d) m.in. Verticillium sp., Paraconiothyrium, Fusarium spp.
Pod koniec lipca i w pierwszej połowie sierpnia zaobserwowano wzrost nasilenia występowania nekroz powodowanych przez grzyby z rodzaju Fusarium spp. – tzw. fuzariozy naczyń maliny. W warunkach wysokiej wilgotności powietrza, jaka zwykle występuje w dolnych partiach krzewów, w obrębie spękanych, brunatnych nekroz obserwowano wycieki zarodników o lekko pomarańczowym zabarwieniu, zaś w przekroju poprzecznym lub po usunięciu epidermy widoczne były brązowe smugi porażonych wiązek przewodzących (Fot. 2 a i b).