Pomidor gruntowy - Bakteryjna cętkowatość pomidora (Pseudomonas syringae pv. Tomato)

Pomidor gruntowy - Bakteryjna cętkowatość pomidora (Pseudomonas syringae pv. Tomato)

2025-06-02

W dniu 2.06.2025 na plantacji pomidora gruntowego, uprawianej w województwie łódzkim w powiecie zgierskim, w miejscowości Głowno, stwierdzono pierwsze objawy bakteryjnej cętkowatości. Obserwowanymi symptomami były: drobne, brunatne plamki z charakterystyczną żółtą otoczka tzw. halo na liściach. Objawy były również widoczne na pędach i kwiatostanach rośliny. Pojawienie się symptomów chorobowych jest sygnałem do rozpoczęcia ochrony roślin przed sprawcami choroby. Aby nie dopuścić do rozprzestrzeniania się bakterii na sąsiadujące rośliny należy stosować środki dopuszczone do zwalczania bakteryjnej cętkowatości pomidora.