2024-08-09
Stan fitosanitarny upraw rzepaku ozimego w sezonie wegetacyjnym 2023/2024

Stan fitosanitarny rzepaku w Polsce od okresu wczesnowiosennego w sezonie 2023-2024 można ocenić jako dość dobry. Wiosenne podtopienia i lokalne plantacje z gnijącymi roślinami nie zwiastowały obfitego plonu. Bardzo niestabilne warunki meteorologiczne w marcu i kwietniu sprawiły, że rzepak szybko się rozwijał i fazy rozwojowe określane w skali BBCH następowały dość szybko po sobie. Przyczyniło się to ograniczenia występowania w pewnych fazach chorób grzybowych, których nasilenie w okresie wiosennym było bardzo niskie. Później rośliny odrobiły wczesnowiosenny słaby start i plony rzepaku przyjęły wartości optymalne, choć rośliny były dużo niższe i mniejsze w pokroju niż w latach poprzednich. Wczesnowiosenne opady atmosferyczne definiowały charakter nowego sezonu wegetacyjnego. Po tak obfitych opadach deszczu w lutym 2024, gleba osiągała na ogół swoją maksymalną pojemność wodną. Oznaczało to, że wszystkie przestwory glebowe wypełnione były wodą. Gdy gleba lekko przeschła w następstwie naturalnego odsączenia nadmiaru wody, osiągnęła ona tzw. pojemność polową. Istotne znaczenie dla tego procesu miała właściwa struktura gleby, a ściślej mówiąc jej porowaty charakter. Zdolność gleby do gromadzenia wody zależy od jej składu granulometrycznego. Istotne znaczenie ma tutaj zawartość materii organicznej, w związku z tym przez odpowiednie nawożenie i agrotechnikę, można wpłynąć na polepszenie zdolności gleby do gromadzenia wody.

więcej >>